Het advies van de tandarts opvolgen lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende manier om de hersenen te beschermen, maar volgens onderzoek kunnen flossen en poetsen helpen beroertes te voorkomen.

Volg de instructies en adviezen van je tandarts daarom altijd goed op! Heb je nog geen vaste tandarts en ben je woonachtig in de regio Amsterdam? Kijk dan op de website van iSmile.

Parodontitis: tandvleesontsteking

Hoewel in het verleden onderzoek een verband heeft gelegd tussen ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) en aderverkalking, beroerte en hartaandoeningen, hebben Armin J. Grau en onderzoekers van de Universiteit van Heidelberg in Duitsland een onderzoek uitgevoerd dat waarschijnlijk het eerste in zijn soort is naar het verband tussen parodontitis en beroerte. Parodontitis is een infectie van het tandvlees, de vliezen aan de basis van de tanden, en het ondersteunende bot. Als de natuurlijke barrière tussen de tand en het tandvlees erodeert, kunnen bacteriën van de ontsteking en infectie in de bloedbaan terechtkomen. Deze bacteriën kunnen de opbouw van tandplak in de slagaders bevorderen, wat tot bloedstolsels kan leiden.

Andere onderzoeken

Onlangs bleek uit voorlopige gegevens dat een derde van de mensen die een beroerte hadden gehad, ernstige parodontitis hadden in vergelijking met de controlegroep. Bovendien was de kans “groter”, schrijft Grau, wanneer deze werd vergeleken met andere risico’s op een beroerte, zoals een eerdere beroerte, hoge bloeddruk, diabetes, huidig en eerder roken, en zelfs de sociaaleconomische status van kinderen. Maurizio Trevisan is medeauteur van een andere studie waarin werd gekeken naar het verband tussen tandvleesaandoeningen en beroertes. Hij en zijn collega’s ontdekten dat mensen met ernstige tandvleesproblemen twee keer zoveel kans hebben op het type beroerte dat door bloedstolsels wordt veroorzaakt dan mensen met een goede mondhygiëne. Trevisan’s studie bestond uit bijna 10.000 volwassenen in de leeftijd van 25-75 jaar en werd uitgevoerd van 1972-1974 met een follow-up voltooid in 1992.

Pin It on Pinterest