Er bestaat nog altijd het beeld dat logopedie vooral voor jonge kinderen is. Dit is echter niet het geval, logopedie is bedoeld voor zowel jong als oud. Het is wel handig om zo vroeg mogelijk te beginnen met logopedie zodat in de kindertijd problemen met de spraak zo snel mogelijk aangepakt kunnen worden. Toch is het zo dat er vroeger maar weinig aandacht voor was en daarom zijn er nog volwassenen die last hebben van een spraakgebrek. Ook vanwege bepaalde aandoeningen is het mogelijk om als volwassenen een spraakgebrek te hebben. Daar is dus in vele gevallen met spraaktherapie nog de nodige verbetering in te vinden. We nemen met je door hoe dit precies allemaal zit. 

Begin er jong mee 

Wanneer kinderen beginnen te praten ga je wel merken of het allemaal vlotjes gaat en ze dus meekomen met leeftijdgenoten of dat er misschien iets aan de hand is waardoor ze niet zoveel praten of gebrekkig praten. Wanneer je vermoedt dat er problemen zijn met de spraak, is het goed om naar de huisarts te gaan om eerst te kijken of er misschien medische complicaties zijn. Wanneer dit uitgesloten is, is het mogelijk om naar de logopedist te gaan om allerlei oefeningen te doen met je kind zodat deze de problemen het hoofd kan bieden. Bij https://www.depraatmaatgroep.nl/ zijn ze gespecialiseerd in het behandelingen van spraakproblemen door middel van logopedie. Het is belangrijk dat de ouders veel aandacht aan de spraakoefeningen besteden thuis. Er wordt vaak aangeraden om een speciale plek in te richten waar het kind goed kan oefenen. Ook zo tussen de bedrijven door is het goed om de spraakoefeningen te doen. Ze hoeven dus niet altijd op een bepaald moment zittende aan de tafel thuis gedaan worden, maar kunnen bijvoorbeeld ook tijdens een wandeling in het bos gedaan worden. 

Logopedie voor ouderen 

Wanneer ouderen bijvoorbeeld een aandoening hebben waardoor er een spraakprobleem optreedt, is het erg belangrijk dat ze weer gaan oefenen om de spraak weer onder controle te krijgen. Het kan nog wel eens voorkomen dat ouderen na een beroerte de spraakcontrole verliezen. In vele gevallen is het mogelijk om aanzienlijke resultaten te boeken met logopedie. Natuurlijk is het bijzonder vervelend als jezelf niet goed kunt uitdrukken, daarom is het vooral erg goed om ook zo snel mogelijk met de therapie te beginnen.

Voor zowel kinderen als ouderen is het erg belangrijk dat je hen serieus neemt en niet de zinnen gaat afmaken (hoewel dat in sommige gevallen niet anders kan). Maar als ze het wel zelf kunnen, dan moet je de zinnen niet afmaken. Geduldig luisteren en helpen met oefenen, is het beste wat je kunt doen.

Pin It on Pinterest