Angst voor de tandarts komt vaker voor dan je denkt. 1 op de 4 Nederlanders geeft aan wel eens bang te zijn geweest in de tandartsstoel. Wat is daarvan de oorzaak? En nog belangrijker hoe kun je die angst voorkomen? In deze blogs geven we je de 5 beste tips om met je tandarts angst om te gaan. 

Ga in overleg met de tandarts

Praten over je angst is niet altijd even makkelijk, maar als je niks zegt weet de tandarts ook van niks. Als je uitlegt dat je een bepaalde behandeling spannend vindt kan hij je extra uitleg geven en meer tijd voor je inplannen zodat alles rustig en op jouw tempo gedaan kan worden.

Spreek een stopteken af

Als je na de extra informatie en geruststelling toch de behandeling durft te ondergaan kan je een stopteken met de tandarts afspreken. Bijvoorbeeld: een vuist maken. Als je een vuist maakt stopt de tandarts even met de behandeling. Zo heb je zelf meer controle. 

Kies een begripvolle tandartspraktijk

Als je angstig bent is het heel vervelend als dat niet wordt begrepen. Ga daarom altijd naar een tandarts die je een goed gevoel geeft. Als je in Amsterdam woont zoek je op internet: tandarts Amsterdam, en bekijk je de mogelijkheden. Vaak staat er bij tandarts Amsterdam dan ook vermeld of ze vaker met angstige klanten omgaan. 

Zoek afleiding

Vraag of de muziek misschien even aan mag of dat de tandarts wil blijven praten tijdens de behandeling. Focus je op de muziek, bijvoorbeeld door in je hoofd met de tekst mee te zingen, door die afleiding zorg je ervoor dat je niet meer gefocust bent op de behandeling. Als de muziek die op staat niet helemaal je smaak is dan kan je ook naar het plafond staren en lampen tellen. 

Ga naar een speciale angsttandarts

Als je echt een tandartsfobie hebt kun je het beste naar een angsttandarts. Hoe moet je dat aanpakken? Via de huisarts kun je worden doorverwezen naar een angsttandarts. Als je in Amsterdam woont ga je naar een tandarts Amsterdam. Hier werken specialisten die samen met jou een geschikt behandelplan kunnen bespreken. Het verschil met een angst tandarts Amsterdam en een gewone tandarts Amsterdam is dat er bij de Angsttandarts met specialisten wordt gewerkt op het gebied van angst. Met een fobie is hier vaak behoefte aan. 

Pin It on Pinterest