Steeds meer mensen combineren hun periodieke controle bij de tandarts met een bezoek aan de mondhygiëniste. Maar nog niet iedereen kent het belang van de mondhygiënist, terwijl de mondgezondheid veel invloed heeft op je algehele gezondheid.

VOORKOMEN VAN TANDVERLIES EN ABCESVORMING

De mondhygiënist levert preventie zorg. Dit wil zeggen dat hij/zij samen met de patiënt aan het werk gaat om bestaande klachten te voorkomen en eventuele bestaande klachten te verminderen. Hiermee kunnen ernstige ontstekingen, abcessen en tanduitval voorkomen worden.

INVLOED OP DE ALGEHELE GEZONDHEID

Bacteriën en virussen kunnen zich via de mond verspreiden naar de longen en maag verspreiden. Daarom heeft je mondgezondheid ook grote invloed op de kans dat je hart- en vaatziektes ontwikkeld, longontsteking en verschillende hersenaandoeningen.

BEHANDELING DOOR DE MONDHYGIËNIST

Bij het eerste bezoek aan de mondhygiënist moet bij de meeste tandarts- of mondhygiënistpraktijken eerst een gezondheidsvragenlijst ingevuld worden. De mondhygiëniste neemt deze met de patiënt door en controleert de gezondheid van het tandvlees, de tanden en de tandhalzen.

Afhankelijk van de gegevens uit de gezondheidsvragenlijst kan de mondhygiëniste aanvullende adviezen geven voor het onderhouden van je gebit en mond. Daarnaast verwijderd deze specialist ook periodiek de aanwezige tandaanslag, tandplak en tandsteen.

VEEL VOORKOMENDE KLACHTEN

Er zijn diverse klachten waarmee je direct bij de mondhygiënist terecht kunt. We hebben enkele veel voorkomende klachten op een rij gezet:

  • Gevoelige tanden bij warme of koude dranken/voeding
  • Aanwezigheid van tandplak of tandsteen
  • Verkleurde of gele tanden
  • Teruggetrokken tandvlees en/of blootliggende tandhalzen
  • Ontstoken tandvlees, ook wel gingivitis genoemd
  • Botafbraak rond de wortels van tanden en kiezen, ook wel parodontitis genoemd
  • Langdurige stinkende adem

Herken je één of meerdere van bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak bij een mondhygiëniste. De klachten kunnen verergeren en op lange termijn zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Voor een afspraak bij de mondhygiëniste heb je geen doorverwijzing nodig.

Pin It on Pinterest