Dit is een informatieve blog die handige uitleg geeft over wat je het beste wel en niet kan doen als je iemand wilt of gaat ondersteunen. Dat kan tijdens de uitslag van kanker zijn, tijdens de behandelingen en wanneer je op bezoek gaat bij die persoon. 

Manier 1: gesprek met patiënt over behoefte

Om achter deze manier te komen hoef je maar één ding te vragen. Waar heb je behoefte aan? Is dat steun, medelijden of gesprekken. Dat maakt het voor de patiënt wat makkelijker en ligt de keuze meer bij hem/haar.

Manier 2: steunen in elk opzichte dan ook

Accepteer de juiste beslissing die de patiënt heeft genomen, over welke behandeling zij of hij heeft gekozen en ander moeilijke besluiten zij wel of niet wilt nemen. Steun hem of haar in elk moment, ook al zijn het goede of slechte tijden. 

Manier 3: geef echte aandacht

Wanneer je ook maar een vrij uur hebt of vrije dag, is het goed om naar de patiënt toe te gaan om hem of haar de volledige en echte aandacht te geven. Praat met elkaar over leuke dingen die zijn gebeurd, waardoor je moet lachen. Zo geniet ze extra van deze unieke momentjes of maak een wandeling.

Manier 4: gevoelens tonen

Laat de patiënt zeggen wat ze denkt, huilen of lachen hoort er eenmaal bij. De ene minuut ben je blij, de andere keer ben je heel erg vrolijk. Uithuilen of pijn hebben is er eenmaal, zeker als je een ziekte hebt.

Manier 5: vechten en geen medelijden

Je moet vooral steun en hulp aanbieden, wanneer het nodig is. Strijden, tegenvallers en weer opstaan. Dat zijn drie factoren die er passen bij de ziekte kanker. Vooral genieten van het leven en zorgen dat je geen medelijden hebt bij de patiënt. 

Manier 6: kamer opfleuren

Heb je kinderen? Laat dan de kinderen tekeningen maken, zodat de ziekenhuiskamer er leuker uitziet. De nabestaanden kunnen ook dingen op de muur hangen, die de patiënt meer vrolijker maken, zoals het ophangen van vakantiefoto’s en het opschrijven van opbeurende teksten. 
Laat alsjeblieft jezelf controleren bij het WKOF.nl om te kijken of je moedervlekken hebt die goed of kwaadaardig zijn!

Pin It on Pinterest